top of page
Zoeken
  • rdbartelsman

Patronen doorbreken door je lerend vermogen te kietelen?

Bijgewerkt op: 13 dec. 2021


Laatst liep ik een rondje door de stad met een inspirerende man. Hij vertelde me over een nieuw boek dat hij aan het schrijven was. Over het feit dat gewoontes ontstaan en vaak moeilijk te doorbreken zijn. Over de vraag of mensen nu echt een handje nodig hebben om weer opnieuw te leren (met agile en scrum en dat soort 'nieuwe' methodes'). Zijn stelling: eigenlijk weten we heel goed wat er nodig is om te leren, dat doen we namelijk al ons hele leven. We leren lopen door te vallen en op te staan en steeds weer een beetje verder te proberen. Dat levert een enorme dosis zelfvertrouwen op, we worden er blij van - dat komt door de dopamine die vrijkomt. Kijk maar eens naar de kleintjes onder ons, die lachen en zijn apetrots bij het zetten van die kleine stapjes.

De vraag is dus of we in organisaties echt wel zoveel bezig moeten zijn met het opnieuw leren iteratief te werken (of dat we dat misschien al best wel goed kunnen?). Nee, de vraag is of we onszelf (en onze collega’s) wel durven te laten vallen. Want zonder vallen geen leren. Zonder leren geen opstaan en zonder opstaan geen succes. Wat zou het betekenen als we de vraag naar wat we nu zo goed zijn gaan doen, waar we al die gewoontes van hebben gemaakt nadat we doorkregen dat die ene handeling best wel op de ‘automatische piloot’ kon, zoals het poetsen van je tanden, het strikken van je veters of het inruimen van de vaatwasser. Dat zijn allemaal gewoontes, en juist wanneer we ons realiseren dat we net naast onze mond prikten terwijl we iets probeerden te zeggen (je wang aan het poetsen?), je veters aan elkaar hebt vastgeknoopt zonder het door te hebben of wellicht een bordje net naast het bordenrek te hebben geplaatst en pardoes in scherven viel. Wat gebeurt er dan? Dan doorbreek je per ongeluk een gewoonte en leidt dat tot ongemak. Soms tot hilarische taferelen.


Gewoontes kennen we in effectieve en minder effectieve varianten. Elke keer als iemand iets zegt waar je niet over had nagedacht bijvoorbeeld bij voorbaat zeggen dat ‘je het wel weet’, of als je eigenlijk een afspraak hebt toch nog even je mail checken.


48 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page